Home arrow Kennisbank arrow Aanpassingen aan het schip. arrow Waterdicht maken dekluik.
Waterdicht maken dekluik. PDF Afdrukken E-mail
Het dekluik lekt.....

Bij de reguliere motorinspectie (oliepeil e.d.) voor het varen zag ik wat water naast de laadvloer staan. Een plek die normaalgesproken kurkdroog is: daar zorgt de motorwarmte wel voor.

Het water bleek zoet te zijn en dat betekent (bij ons) dat het van boven moet komen. Na wat zoeken bleek het van de goot te komen die het water van kuip en dekluiken naar achteren moet wegvoeren. De aansluiting van de dwarsscheepse goot op de langsscheepse goot bleek druppels, en dus lekkage te vertonen. Dat moest dus verholpen worden.

Tussen dwars- en langsgoot bleek kit te zitten en ze zitten met 2 bouten aan elkaar. De kitrand bleek van het polyester te zijn losgekomen, vandaar de lekkage.

Eerste actie was om alle oude kit te verwijderen. Dit ging op sommige plaatsen veel te makkelijk.

Oude kit verwijderd.

Na het verwijderen van de meeste kit konden beide bouten worden gelost. Deze zitten (deels) onder de rubberen afdichtstrip waar de dekluiken op rusten, dus deze strip moet doorgesneden en een stukje losgehaald worden.

Bevestigingsbouten.

Wanneer de bouten zijn verwijderd kan de dwarsgoot worden opgelicht. Hierdoor komt er ruimte om de laatste restjes kit te verwijderen en alle polysterstukken GOED op te ruwen. Ik heb hiervoor schuurpapier korrel 80 gebruikt.

Opruwen polyester.

Alle polyesterdelen die elkaar overlappen heb ik opgeruwd en ontvet. Oorspronkelijk was alleen de naad afgekit. In de nieuwe situatie komt er overal kit (Sikaflex) tussen. Goed opruwen en schoonmaken (ontvetten, drogen) zijn essentieel voor een goede hechting van de kit.

Schoonmaken en ontvetten.

De schoongemaakte stukken worden dik met kit ingesmeerd. Dat werd bij mij een rommeltje, om dat de tube Sikaflex aan de achterzijde openbarste.......

Gekit en gebout.

De stukken worden met de bouten weer op elkaar geschroefd en de uitwellende kit wordt afgesmeerd. Met een beetje kit wordt de rubberen afdichtstrip weer op zijn plaats geplakt.

Weer dicht.

En klaar!

Laatst geupdate op ( Sunday 26 October 2008 )
 
Volgende >
designed by made your web.com