Wakesurfen PDF Afdrukken E-mail
Echt golfrijden op een "endles wave".

In Nederland wordt best wel veel aan golfsurfen gedaan, maar hoewel de golven best wel hoog kunnen worden (4meter+), zijn ze meestal erg kort. Na de start 1 of 2 bochtjes draaien en het is voorbij.

Sinds kort is er een nieuwe manier van golfsurfen overgewaaid: WakeSurfing. Wij waren volgens mij de eersten op de Grevelingen die het dit jaar uitprobeerden. Op de hekgolf van de Viknes, met een origineel golfsurfboard, en dan zonder touwtje. Hier is een kort filmpje.

Hoe doe je het? Starten is eigenlijk net als bij wakeboarden, maar dan zonder dat je voeten vast aan de plank zitten.

Je begint liggend op je rug, met je voeten op de juiste plaats op de plank.

Startpositie wakesurfing.

Met een rustige start van de boot laat je je overeind trekken: Benen gebogen, armen gestrekt, board zsm in vaarrichting draaien.

Net gestart.

De uitkijk achterin de boot haalt de lijn in terwijl de surfer al op de golf rijdt, zodat het niet zo zwaar gaat. Uiteindelijk moet je op het gladde deel van de hekgolf vlak achter de boot uitkomen. Dat is het enige deel dat geschikt (hoog en steil genoeg) is om vanaf te surfen.

Lijn inhalen

Als je op het goede deel van de golf bent aangekomen, zoak je naar de juiste plek en de juiste gewichtsverdeling. Als de lijn slap gaat hangen heb je hem niet meer nodig en kan je hem naar de uitkijk in de boot gooien. Als je alles goed hebt gedaan, volg je nu ZONDER LIJN de golf en de boot!

Wakesurfin 1

Als de golf groot genoeg is (hangt af van de boot, snelheid, lading, koers) kan je de golf op- en neer  rijden.

Golf af surfen.

Bij onze Viknes 880 blijkt de beste golf bij ca. 2500 toeren ofwel ca. 22 km/u te ontstaan. Hij wordt nog mooier (hoger) door met een aantal mensen achterin de kuip te gaan staan, aan de kant waar de surfer staat, en dan ook nog eens een vloeiende binnenbocht te varen. Trimflaps gebruiken is taboe, deze verstoren de golf.

Het goede deel van de golf.

Het is een fantastisch gevoel als het lukt om zonder te worden voorgetrokken een vrijwel onbeperkte tijd met zo'n 20 km/u van een golf af te kunnen rijden!

Wakesurfer.

De kunst is om niet te ver van het ideale deel van de golf (powerpocket) af te gaan, en toch de golf op en af te rijden. Pro's maken zelfs 36-'s en aerials!

Ik ben van plan om een speciaal surfboard (ik gebruik nu mijn oude waveboards) te gaan maken voor het wakesurfen. Dan wordt het nog leuker ....

Laatst geupdate op ( Monday 16 February 2009 )
 
Volgende >
designed by made your web.com