Dieptemeter PDF Afdrukken E-mail
De dieptemeter meet de diepte onder het schip.

Een dergelijk apparaat is in staat om een zeer nauwkeurige analyse te maken van de ultrasone geluidsgolven die door je dieptemeter (transducer) onder in de romp van je schip worden uitgezonden en ontvangen. Een ander woord voor ultrasone dieptemeter is dan ook "sonar".

Werking. 

Ultrasone golven zijn niets anders dan geluidsgolven die wij niet kunnen horen doordat ze in een hogere frequentie worden weergegeven dan onze oren kunnen waarnemen. Wees gerust, ook je hond zal ze niet horen. Het principe is simpel: de transducer zendt een geluidsgolf recht naar beneden en meet de tijd die verstrijkt totdat hij de (door de bodem weerkaatste) echo weer opvangt. Hoe langer dat duurt, des te verder de bodem van de transducer verwijderd is, dus hoe meer water er onder de kiel is. De snelhied waarmee een geluidsgolf zich in het water voortbeweegt is zeer nauwkeurig bekend, dus ook de diepte is zeer nauwkeurig te berekenen. De geluidssnelheid in zoet of zout water is verschillend, dus meestal heeft een dieptemeter daar instellingen voor. Een leuke beschrijving (in het engels) over de werking van sonar te vinden bij Lowrance'.

Toepassing.
Deze apparaten onmisbaar als je een visliefhebber bent of wrakduiker en graag wilt weten wat zich aan materiaal (of vis) in het water onder je schip bevindt. De beelden moet je, net als bij radar, wel leren interpreteren, omdat ook de bodemgesteldheid veel invloed heeft op het getoonde beeld. Raymarine heeft bijv. de HDFI (Hoge Definitie Vis Beeld) module om ervoor te zorgen dat je dit moois allemaal kunt zien en dat je de vis zijn toch al kleine kansje op "fair play" kunt ontnemen natuurlijk!
Als je puur de diepte wilt weten en geen interesse hebt in vis of wrakken is de module weggegooid geld. Of je moet brandnieuwsgierig zijn hoe de bodem 2 kilometer voor Urk eruit ziet, natuurlijk... We zullen tot slot nog een paar afbeeldingen tonen waaruit blijkt wat de module eigenlijk doet en wat je krijgt voor de kleine 1000 eurootjes die je ervoor uit je zak moet kloppen...


 
Dit is wat er onder het schip is.                     Dit is wat je op het scherm ziet.

  

 

Laatst geupdate op ( Saturday 26 January 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
designed by made your web.com