Displayeenheid PDF Afdrukken E-mail
Om navigatiegegevens zichtbaar te maken hen je een scherm nodig.

Alle apparatuur (scanners en sensoren) wordt in principe aangesloten op een monitor of display. Eigenlijk zijn het kleine computers die alle aangeboden informatie kunnen verwerken. Dat kan per apparaat een aparte display zijn. Zo zie je vaak op het dashboard van een boot een heel scala aan (meestal kleine) displays.

Combi-display.
Het is echter ook vaak mogelijk om meerdere apparaten op 1 (multifunctionele) display aan te sluiten. Diverse fabrikanten bieden hier specifieke combi-display voor aan, maar een PC of laptop kan met wat handigheid ook de informatie van verschillende apparaten weergeven, al dan niet gecombineerd.


Dit is eeen dergelijke combi-eenheid in het echt (RayMarine C80). Een 8 inch scherm is goed bruikbaar. Kleiner is lastig leesbaar (slechtere lage resolutie/beeldkwaliteit) en groter vraagt al gauw ruimte die niet altijd hebt.

Bij zo'n gecombineerd systeem is dan evt. het beeld van de radar, elektronische kaart, bodemstructuur, GPS coordinaten, diepte, snelheid en alle andere informatie af te lezen. De schermen zijn meestal zeer gebruikersvriendelijk en door de vrijwel onbegrensde mogelijkheden om je scherm te "splitten" en balken af te beelden met zelfgekozen informatie is één zo'n spaarvarken-onvriendelijk ding in een Viknes meer dan genoeg!

Losse schermen. 

Het gebruik van meerdere losse schermen (1 scherm voor 1 of 2 functies) kan ook voordelen hebben. Als een Combi-sscherm uitvalt, valt alle navigatieinformatie weg. Als een van de losse schermen uitvalt, dan heb je nog wat over. Ook zijn sommige display specifiek ingericht voor een bepaalde functie en worden san ook vaak als specifiek apparaat (fishfinder, kaartplotter, radarplotter) geleverd. Gecombineerd met de beschikbaarheid van het hele schermoppervlak voor 1 gegeven kan dit een beter zicht op bepaalde situatie geven dan een combi-dsiplay. Lose display kunnen dan ook kleiner dan combi-displays zijn en makkeljker een plaatsje vinden. Als het er veel worden houdt dat natuurlijk wel een keer op.

 
< Vorige   Volgende >
designed by made your web.com