Home arrow Techniek en uitrusting arrow Electronische navigatie arrow Navigatie-apparatuur aan boord.
Navigatie-apparatuur aan boord. PDF Afdrukken E-mail
Wat kan je zoal aan boord installeren als navigatiemiddel?

Hoewel een recentie hydrografische kaart, koersplotter en passer natuurlijk niet mogen ontbreken heeft toch bijna elke schipper één of andere vorm van navigatieapparatuur aan boord.

GPS/kaartplotter. 

Een simpele portable GPS unit is wel het minimum, wilt u dit, dan is de Magellan Meridian Marine een goede keus, maar kaartplotters, al dan niet in combinatie met radar worden ook steeds meer gezien.
Indien u dit overweegt, dan is de Navionics elektronische kaart het meest uitgebreid voor uw geld. Franse kust tot Denemarken, Nederlandse kust tot Engeland.

Een radar aanschaffen?

Indien u overweegt een radar aan te schaffen moet u beslist vooraf het boekje RADAR VOOR JACHTEN van Toni Rietveld' eens kopen. Misschien wordt u dan enthousiast, of schrikt u juist van de vele moeilijkheden die radarinterpretatie met zich meebrengt. Het is in elk geval een goede zaak eerst die 14,95 uit te geven alvorens 1700 tot 5000 euro neer te tellen voor een radar.

Kopen van een Raymarine 2kW dome is dan aan te bevelen; de bevestiging op de mast is exact op maat voor deze dome.

Het ISBN nummer van het boek is 90-6410-301-1.

Een kaartplotter of GPS aanschaffen?

Voor kaartplotters en GPS en dergelijke kunt u eens rondsnuffelen op onderstaande websites.

Voor Furuno apparatuur (Japanse topkwaliteit, duur,  niet erg gebruiksvriendelijk, jarenlang alleen in de beroepsvaart gebruikt, maar wel zeer degelijk).

Voor Raymarine apparatuur (vroeger Raytheon, zeer grote leverancier van apparatuur voor zeevaart, nu goedkopere C-series, volgens ons uit Italië met een "Raymarine" stickertje erop. Ook kunt u hier de Nederlandse importeur bezoeken.

Voor Simrad apparatuur, ook een groot merk, meters zoals log, diepte e.d. schijnen behoorlijk hoog uitvalspercentage te kennen, rest lijkt goed.

 

Laatst geupdate op ( Saturday 26 January 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
designed by made your web.com