Home arrow Kennisbank arrow Aanpassingen aan het schip. arrow Zelfbouw maststrijkinrichting
Zelfbouw maststrijkinrichting PDF Afdrukken E-mail
Zonder halsbrekende toeren de mast strijken.

Recentelijk ontvingen we van de schippers van de Viknes "Wende" (met hartelijke dank) het onderstaande verhaal... Het lijkt ons een erg handige, maar ook veilige oplossing om zonder halsbrekende toeren, staand vanuit de kuip snel en makkelijk de mast neer te laten!

Omdat je geen kracht "boven je macht" hoeft te zetten zal het veelal bij het passeren van de brug ook door de andere opvarenden makkelijk kunnen worden uitgevoerd!

Tevens ontsierd deze mooie oplossing de mast niet met allerlei extra stangen of buizen!
Aanvulling van de redactie: Eventueel zouden er in plaats van de voorgestelde lat met schuimrubber ook twee kleine transparante deur-stootrubbers permanent op dak kunnen worden geplakt om het "mast-raakt-dakrand" probleem op te lossen. Daarom plaatsen we graag deze pagina en de gehele bouwbeschrijving als te downloaden PDF bestand, zodat andere schippers er ook plezier van kunnen hebben!

De schippers schreven...

Soms kom je met je Viknes in een situatie waarin een aantal bruggen nét te laag is om er met staande mast onderdoor te kunnen varen.

De atleten onder ons klimmen dan, met twee sleutels of bahco’s gewapend, het dak op, maken twee bouten los en laten de mast in de kuip kiepen. Vervolgens spurten zij dan terug naar de stuurstand, om de navigatie weer op orde te brengen. Na het passeren van de brug(gen) vindt het omgekeerde plaats; het dak weer op, de mast met het handje boven je macht omhoog hijsen, de bouten weer aanbrengen en hup, terug naar de stuurstand.

 Nou ben ik al enige tijd niet meer zo atletisch (ik ben inmiddels 69 jaar), dus ik heb naar een oplossing van het mastprobleem gezocht.

Ik moet in alle bescheidenheid zeggen, dat ik een systeem heb bedacht dat niet alleen goed werkbaar blijkt te zijn, maar ook niet al te duur is.

Zie je er dus ook tegenop om als een berggeit het Viknes-dak te bestormen en daarbij je gereedschap overboord te zien gaan, dan is het misschien een goed idee om mijn aanpak te kopiëren.

Op die gedachte is de bouwbeschrijving zoals hier ter download wordt aangeboden gericht!

 

 

Laatst geupdate op ( Wednesday 23 January 2008 )
 
< Vorige   Volgende >
designed by made your web.com