DVD-cursus VB-1 PDF Afdrukken E-mail

Voor u getest: de DVD VAARBEWIJS 1 van Ralph Witten.

Onlangs kwam ik in contact met de website van Ralph Witten, deze website heeft de toepasselijke en oerhollandse naam www.legeensuit.nl. Aangezien alle (Viknes) schippers natuurlijk in het bezit moeten zijn van minimaal vaarbewijs 1 en liefst VB1 en VB2 leek het mij een goed idee de DVD die op de site te koop werd aangeboden eens aan een nadere beschouwing te onderwerpen.

Ralph was zo vriendelijk mij een exemplaar toe te zenden ter test, zodat ik op een zaterdagmiddag, gezeten voor mijn televisie,  eens kon gaan kijken wat dit glimmende schijfje voor schippers te bieden had.

De DVD.

De hoes en DVD zijn netjes bedrukt en het geheel maakt bij uitpakken een verzorgde indruk. Achterop staan in het kort nog even de regels wanneer men een vaarbewijs nodig heeft, maar als men deze schijf besteld heeft, is men er waarschijnlijk wel van doordrongen dat langer oorvaren zonder het document vroeg of laat tot een kennismaking met de KLPD vloot zal leiden...

Uiteraard start de DVD automatisch op en wordt er een beknopt maar overzichtelijk menu getoond, met de mogelijkheid direct naar een bepaald cursus-onderdeel te gaan. Dit is erg handig gedaan. Men zal met een dergelijk product natuurlijk nooit alle stof in één kunnen opnemen en waarschijnlijk in meerdere sessies steeds weer de hoofdstukken gaan bekijken, bijvoorbeeld als men daar met eigen oefeningen met testvragen (uit een proefvragenbank) ook aan toe is.

De presentatiewijze.

 

Ralph Witten is een man die door en door weet waar hij over praat, dat blijkt meteen uit de beelden. Hij straalt jarenlange ervaring en vertrouwen uit. Je krijgt al snel een gevoel van: "als ik naar hem luister kom ik er wel doorheen". Zijn zware krachtige stem, de rustige en duidelijke manier van uitleggen en de sterke articulatie maken het luisteren naar de stof plezierig en snel vertrouwd. Het ontbreken van glimmende high tech graphics als aanvulling op de uitleg  werd zelf door mij als tech-freak op geen enkel moment gemist, al zou de tekst op het whiteboard  soms iets duidelijker geregistreerd mogen worden.

De onderwerpen en didactiek.

Zeer veel onderwerpen welke nodig zijn om het examen Vaarbewijs 1 en 2 te kunnen behalen passeren de revue. De onderdelen worden duidelijk en rustig uitgelegd, waarbij de onderdelen die voor veel beginnende schippers lastig te begrijpen zijn aan de hand van duidelijke modellen en afbeeldingen worden verduidelijkt. Zo nu en dan komt er in een blauwe balk een belangrijke benaming of begrip in beeld, wat ervoor zorgt dat deze begrippen nog beter blijven "hangen". Zo gebruikt hij bij het wieleffect een kleine schroef op een as die ook echt laat zien waarom het schip weg wil draaien in de draairichting.

Toen wij jaren geleden vaarbewijs 1 en 2 leerden hebben we ons langdurig vastgebeten in bepaalde teksten zonder deze direct te "zien" of te begrijpen. Deze DVD maakt de begrippen aanschouwelijk en daardoor veel makkelijker begrijpbaar.

Vooral ook de enige juiste aanpak voor het oefenen met beruchte VB1-vragen wordt gegeven, zoals: "Op het kanaal waar u vaart wordt op de kaart aangegeven; kanaalpeil NAP +4, Bij de te passeren brug staat op de kaart H36, op de peilschaal bij de brug leest u NAP -1 af, de kruiphoogte van uw schip is 28 decimeter. Hoeveel vrije ruimte is er bij het passeren van deze brug?"

Op de DVD wordt heel duidelijk gemaakt dat de énige manier om dit snel en foutloos te berekenen het tekenen van een lijnensetje is, waarbij een golflijntje het "echte" water voorstelt. Door hier te plussen en te minnen hoeft geen enkele vraag van dit type een probleem meer op te leveren. Deze lijnentekenmethode is na het zien van de DVD ook meteen toe te passen met alle eigen oefenvragen!

Een ander sterk punt van de DVD is het mixen van de uitleg met beelden uit de echte wereld om ons heen. We zien schepen wegvaren vanuit een spring, het beleggen van trossen, duwbakken met de kenmerkende lichtdriehoek etc. etc. Als een dergelijke vraag op het examen komt zal men direct in het geheugen de "echte" beelden zien die daarbij horen en de vraag eenvoudig kunnen beantwoorden.

Er zit een duidelijke didactische lijn in het geheel en dat hebben we wel eens anders gezien! Tussen erg véél weten van iets en het goed kunnen óverdragen zit een kloof zo groot als de Grand Canyon en dat zit bij deze DVD helemaal goed.

Techniek en uitvoering.

De muziek is neutraal en goed gekozen, echter lang niet wat qua kwaliteit op DVD mogelijk is.

De videoregistratie is technisch gezien vèr onder de maat, er is geen invullicht bij de spreker, de lichtvoering in het algemeen is slecht, het geluid zou veel beter kunnen (hoewel goed verstaanbaar) de kleur/witbalans die zó belangrijk is bij video (het "witten van de camera") is nergens in orde en bij de buitenshots worden zeer veel echte beginnersfouten gemaakt, zoals autofocus aan laten staan terwijl een schip achter struiken vaart, dat is natuurlijk vragen om scherpe struiken en een lelijk continu halfscherp/onscherp schip.

De videomontage staat al op een veel hoger plan en er straalt vanaf dat dit gedaan is door een betere vakman dan de cameraman.

Conclusie en algemene indruk.

Het enige minpunt aan de CD is de slechte technische realisatie van de videobeelden, de lichtvoering en het geluid. Maar daarvoor kun je natuurlijjk beter een Quentin Tarantino film huren!

Het gaat er bij een dergelijke DVD om of je er iets aan hebt, en dat is zeker het geval! Ik had graag gewild dat ik er over had kunnen beschikken toen ik ca. 14 jaar geleden mijn vaarbewijs haalde. Het had me vast en zeker veel hoofdbrekens bespaard. Ik durf zelfs te zeggen dat ik deze DVD zeker zou verkiezen boven een (dure) cursus op avonden of zaterdagen! Vooral omdat de didactische kwaliteit zó goed is en je zo vaak kunt kijken als je wilt.

Wel is het beslist noodzakelijk om naast de DVD de complete vragenbank-boekjes en het tekstboekje voor het vaarbewijs erbij te hebben om zo je kennis goed af te kunnen toetsen en twijfelgevallen nog op te kunnen zoeken.

Maar één ding is zeker; het leren van de vaarbewijs examenstof zal hiermee héél wat minder saai en véél eenvoudiger worden dan het "stampen" vanuit de droge boekjes.

Daarnaast is het ook nog een welkome aanvulling als je partner ook het vaarbewijs wil halen en dit nog als een te grote drempel ziet. Ook de "dekmatrozen" of dit nu je zoon, dochter, vrouw of man is, kan zich met de DVD comfortabel en ontspannen bekwamen in manoeuvreren, aanleggen in een sluis, werken met trossen en springen en andere nuttige praktijk.

CONCLUSIE:

Een echte aanrader, die nog voordelig geprijsd is ook, voor iedereen in het gezin die het Vaarbewijs wil behalen of gewoon eens een keer wat dingen in de praktijk uitgelegd wil zien om aan boord beter tot zijn of haar recht te komen!

 
designed by made your web.com