AIS PDF Afdrukken E-mail

AIS was wel geinstalleerd op de SeaRover, maar het werkte niet!

Toen wij de SeaRover aanschaften was er een AIS ontvangstmodule geinstalleerd, maar wat we ook probeerden, we konden niet ontdekken hoe en waar we de AIS-gegevens konden bekijken. En daar gaat het natuurlijk om!

Als eerste natuurlijk gekeken of de ontvanger was aangesloten. Het spanninglampje brandde en de kabel zat op de NMEA-aansluiting van de Raymarine C80, niets mis mee dus. In geen van de C80-menu's werd echter met een woord gerept over een AIS-ontvanger en ik had geen idee hoe ik de IAS-info op het scherm moest toveren..

Het alwetende internet bood uitkomst. Op de website van Raymarine kwam ik er achter dat er een nieuwe versie van de C-series software was gepubliceerd. Eén van de nieuwe features hiervan was AIS-ondersteuning. Met andere woorden: de huidige configuratie kon onmogelijk werken of gewerkt hebben!

Zowel de handleiding voor het verversen (updaten) van de software op de C80 als voor het gebruik de nieuwe software zelf stonden keurig op de site. Snel uitgeprint, in een mooie map gestopt, klaar voor op de boot.

De update zelf moet via een Compact Flash geheugenkaart op de C80 worden gezet. In de handleiding wordt gewaarschuwd dat het merk van de CF-kaart nogal nauw luistert en dat het beste is om er een van het merk SanDisk te gebruiken. Helaas werkte dat bij mij niet, pas bij het 4e merk dat ik probeerde bleek de C80 te herkennen dat het om een update ging! Beter laat dan nooit en op zich ging de update verder zeer gesmeerd.

Even zoeken in het nieuwe menu, et voila! de eerste AIS-data op het scherm. Netjes de AIS-synbooltjes op de kaartplotter, selecteren met de cursor en de info bekijken. Ook de afstandsbewaking werkt feilloos: als een AIS-schip binnen een bepaalde (instelbare) afstand komt, geeft de C80 een alarm en het betreffende schipsymboolje knippert op het beeldscherm.

Helaas voert het merendeel van de beroepsvaart nog steeds geen AIS. Alleen op zee heb je er iets aan. Jammer, want het werkt op zich zeer fijn.

Laatst geupdate op ( Sunday 26 October 2008 )
 
< Vorige
designed by made your web.com