Gasflessen PDF Afdrukken E-mail

 Gas aan boord van de VIKNES.

Enige tijd geleden hebben wij diverse fabrikanten aangeschreven om exact te achterhalen hoe het zat met de gasfles in de Viknes. Op de fles stond AGA en op sommige flessen staat weer iets anders.

Tevens zullen we uitleggen hoe het zit met de flessen, de omruil en veiligheid aan boord met gas. Een niet goed gebruikte propaangasfles is en blijft een bom aan boord. Dat de risico's met "onze" flessen beduidend kleiner zijn zal uit het onderstaande artikel blijken.

Antwoorden op onze vragen.

BP heeft op ons schrijven om informatie de volgende antwoorden gegeven. De fam. Weerstand is inmiddels voortvarend bezig gegaan met de gasflessen en regelaars dus informeer daar even naar de huidige stand van zaken in nieuwe en bestaande schepen.

Ons schrijven:

Wij beheren de Nederlandse Website van Eigenaren van Noorse Viknesschepen en hebben er (uiteraard) zelf ook een. Nu zit daarin een gasfles waar we zeer moeilijk aan kunnen komen. Niet alleen wij, maar alle eigenaren zitten met hetzelfde probleem.

Nu hebben wij dus een vraag; Wilt u bijgaande foto's eens bestuderen en als specialist bij uitstek ons hierover informatie verstrekken; verkrijgbaarheid, naam van de koppeling, maten fles (nu 12,2 ltr), soort gas (hydrocarbon mixture staat er nu op) en prijzen. Met name het type koppeling baart ons zorgen.

Volgens mij is het zo, dat als u het niet weet, niemand het weet...
Vast bedankt voor uw reactie!

Met vriendelijke groet,

Alfred de Leeuw

Het antwoord: 

Geachte heer de Leeuw,

Via mijn collega Gerard van de weerd ontving ik uw schrijven.

De oplossing is niet zo heel moeilijk. Alhoewel niet echt duidelijk te zien, is dit onmiskenbaar een composietfles van onze fabrikant Ragasco in Noorwegen. BP Gas voert deze fles, in de landen waar wij op consumentenniveau in gas actief zijn, onder de naam "BP Gas Light".De door u op de foto getoonde fles zal waarschijnlijk de merknaam "Aga", "Statoil" of gewoon "Complett" dragen

In Noorwegen Zweden en Finland is BP Gas niet op de markt aanwezig en zal de fles onder voornoemde merknamen verkrijgbaar zijn. De aansluiting zoals u die toont is een zg "click-on" aansluiting. Deze click-on aansluiting is, voor zover wij dat kunnen vaststellen, voorzien van een ingebouwde regelaar.

Met de drie landen Noorwegen, Zweden en Finland bestaat een uitwisselingsovereenkomst, d.w.z. dat u een BP Gas light in die landen kunt wisselen tegen een "locale" composietfles van hetzelfde merk en vice versa.Dit is geregeld in het European exchange programm (EEP)

Wij begrijpen min of meer dat de boot standaard wordt voorzien van een "Noorse" uitvoering composietfles. Zoals gezegd kunt u die fles gewoon omruilen tegen een BP Gas Light in Nederland. Daarvoor zijn ruim 350 verkooppunten beschikbaar. Mocht het verkooppunt twijfels hebben of ze de fles wel in kunnen nemen dan kunt u ze even laten bellen met het gratis nummer 0800-0229080.

Wij kunnen uit uw verhaal niet helemaal opmaken of het de bedoeling is om de fles ook in het buitenland om te ruilen of dat het er om gaat dit eenmalig te doen nadat de (1e montage) fles leeg is. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden voor wat betreft de te gebruiken drukregelaar.
Als u ons dit kunt laten weten, dan krijgt u van ons een advies op maat.

Wij zullen verder met Seaways in Sneek kontakt leggen om te zien of we wellicht de Viknes 1e uitrusting direct van de BP gas light kunnen voorzien, dan heeft de koper helemaal geen problemen meer met omwisselen

Omtrent uw vraag/opmerking inzake de merktekens: HydroCarbon Mixture is niets anders dan Koolwaterstofmengsel oftewel de aanduiding voor propaan/butaan. Ook het UN nummer 1965 heeft hierop betrekking.

Wij zouden het natuurlijk erg leuk vinden genoemd te worden op de. Wist u overigens dat gebruik van de BP gas Light, vanwege de grote veiligheid, onder andere wordt aanbevolen door de "Europeesche" verzekeringen. Als u een polis afsluit voor uw schip bij deze maatschappij en u neemt een BP Gas light in gebruik dan krijgt u van ons gratis een "gaslow" regelaar/lekdetector/inhoudsmeter.

Wij hopen u hiermede een beetje op de goede weg geholpen te hebben en horen graag van u.

Met vriendelijke groet
Sales Manager Benelux BP Gas Nederland

Veiligheid aan boord met gas: Horrorscenario.

Natuurlijk hopen wij dit horrorscenario nooit mee te maken, vandaar dat het goed is e.e.a. te weten over de veiligheid van de gasfles en geven we de volgende aandachtspunten en wetenswaardigheden en de voordelen van de BP Gas Ligth flessen..

- Laat de gasinstallatie regelmatig controleren bij een erkend keuringsbedrijf.

- Sluit bij de minste gaslucht meteen de gastoevoer af, een kleine concentratie kan al een explosie veroorzaken.

Een gewone gasfles bij brand.

Bij stalen gasflessen zal, indien de temperatuur in de buurt van de fles sterk oploopt, bijvoorbeeld bij een brand, het gas in de fles gaan uitzetten. Indien dit proces niet door het koelen van de fles gestopt wordt kan dit dusdanig extreme vormen aannemen dat er een hydraulische kracht op de wand van de fles uitgeoefend wordt. Hierdoor zal in veel gevallen de fles eerst vervormen (uitzetten) en vervolgens scheuren of openbarsten. De inhoud, die in vloeibare vorm in de fles zit, zal dan ineens vrijkomen. Dit verschijnsel wordt een BLEVE (Boiling Liquid Expansion Vapour Explosion) genoemd. Dit verschijnsel is zo krachtig dat in veel gevallen de fles als een spreekwoordelijk ongeleid projectiel weggeslingerd wordt. Bij een brand vormt dit een ernstige bedreiging voor hulpverlenend personeel.

De ontstane steekvlam en explosie zal de schipper en opvarenden zwaar verwonden of doden. Ook ernstig letsel door allerlei voorwerpen die door de kracht worden weggeslingerd vormen een groot gevaar voor de opvarenden.

BP Gas Light bij brand.

De Lichtgewicht BP fles toont een geheel ander gedrag bij brand. Uitgaande van sterke opwarming zal niet alleen het gas in de fles sterk uitzetten maar zal ook het materiaal "zachter" worden. De combinatie druk en temperatuur zorgt ervoor dat er minuscuul kleine gaatjes in de wand van de fles komen. Hierdoor blaast de fles als het ware af. Het product komt vrij en zal verbranden maar er vindt geen BLEVE plaats. Er is min of meer sprake van een zelfregulerend gedrag ofwel "gecontroleerd uitbranden". Brandtests in een speciale houder laten zien dat de fles niet volledig uitbrandt maar gewoon blijft staan in de houder. Ook de kunststof buitenmantel is na de brandtest verdwenen maar de cocon staat nog steeds los in de beugel.

Het zal duidelijk zijn dat dit het risico op een scenario zoals in het bovengetoonde artikel sterk verkleint. Natuurlijk blijft het nog steeds mogelijk dat een grote concentratie gas in de kajuit tot ontploffing komt, mits men niet tijdig maatregelen neemt.

Al met al is "onze" VIKNES BP Gas Light Fles dus één van de veiligste manieren om gas te vervoeren en te gebruiken.

BP Gas Light: de specificaties.

- Goedgekeurd conform TPED, ADR/VLG en CEN 12245 Internationaal PI-keur (0036-018/02D) inclusief Vacuum deel Naadloze binnenvoering uit een geheel Binnen liggende kraan beschermd door kunststof kraag Corrosievrij UV-beschermende coating.

- Kraanaansluiting Din-buitendraad W 21.8 x 1/4 Inch linksdraaiend conform DIN 477 nr 2

- Gerobotiseerd productieproces. Het gehele productieproces verloopt volautomatisch en wordt middels computer-gestuurde robots uitgevoerd. Hierdoor kunnen zeer kleine toleranties gedurende het gehele productieproces worden aangehouden.Het voor de BP Lichtgewicht gasfles gebruikte kunststof is volledig recyclebaar. zie ook de afbeeldingen hierboven van de productie van mantel en fles.

- Unieke hightech kunststof constructie. De BP Gas Light is vervaardigd uit hoogwaardige kunststoffen. Het high tech productieproces geschiedt volledig gerobotiseerd.De gladde binnenvoering is uit één geheel vervaardigd en vormt samen met de glasvezel buitenmantel het drukvat. De kunststof is bestand tegen chemicaliën en de UV coating gaat veroudering van de kunststof tegen. De BP Gas Light is vochtbestendig. Door de kunststof behuizing van de fles bestaat er geen kans op ontsierende roestvlekken.De BP Gas Light is uitvoerig getest en voldoet aan de CEN 12245, TPED en ADR/VLG. De BP Gas Light draagt tevens het internationale "π" keurmerk.

- Makkelijk te dragen. Met zijn grote en ruime handgrepen laat de BP Gas Light zich comfortabel en makkelijk dragen. De kunststof kraag biedt bovendien bescherming voor de kraan.

 

- Omruiling en adressen. Klik deze link aan voor adressen.

Laatst geupdate op ( Thursday 17 January 2008 )
 
designed by made your web.com